Arrangement i Oslo 17. oktober: Hva kan unge gjøre for å fremme demokratiet?

Det europeiske Wergelandsenteret og samarbeidspartnere inviterer til filmvisning og panelsamtale om unges rolle i fremmingen av demokrati og menneskerettigheter i Europa.

GRATIS INNGANG/PÅMELDING KREVES

Over hele verden har unge alltid spilt en sentral rolle i kampen for demokrati og menneskerettigheter. Med sin energi, kreativitet og åpenhet for nye ideer, er unge godt posisjonert til å utfordre status quo og jobbe for et mer inkluderende, transparent og ansvarlig styresett.

Opp gjennom historien har vi utallige eksempler på unges arbeid for å fremme en demokratisk kultur – selv i krigstid.

I dag vokser unge i Europa igjen opp på et kontinent i krig, der ideen om demokrati i økende grad utfordres av ikke-demokratiske krefter. Hva kan de gjøre for å fremme demokratiet, og hvordan kan de eldre generasjonene hjelpe dem med å utvikle de verktøyene de trenger for å påvirke sin egen fremtid?

Det europeiske Wergelandsenteret (EWC), i samarbeid med savED og Lublin kommune, inviterer til panelsamtale og filmvisning 17. oktober 2024, hvor unge stemmer fra Norge, Ukraina og Polen får komme til orde.

HVOR: «Mandela-rommet,» Nobels fredssenter – Brynjulf Bulls plass 1

NÅR: 17. oktober 2024, fra klokken 11:00

Arrangementet er delt inn i to deler, og du kan selv velge om du vil delta på kun én del eller begge. 

Program

Del 1:

11:00 Velkomstord fra EWCs direktør Ana Perona-Fjeldstad

11:05 Direktør i savED og tidligere utdanningsminister i Ukraina, Anna Novosad, forteller om unges rolle i Ukraina i krigstid

11:13 EWC-seksjonsleder Iryna Sabor forteller om senterets arbeid med unge

11:25 Panelsamtale med stemmer fra Norge, Ukraina og Polen 

Moderator: seniorrådgiver i EWC, Nataliya Yeremeyeva

12:10 Lunsjpause med mulighet for mingling og nettverksbygging

Del 2:

13:00 Direktør i savED, Anna Novosad, introduserer filmen «WE ARE U»

13:15 Visning av den ukrainske dokumentarfilmen «WE ARE U»

14:05 – 14:30 Mingling og nettverksbygging

Arrangementet vil foregå på engelsk.

Dette arrangementet er en del av «Youth for the City, City for the Youth»-programmet – et samarbeid mellom Wergelandsenteret og Lublin kommune i Polen. Prosjektet har som mål å gjøre unge i bedre stand til å takle kriser, og styrke deres evner til å delta i det offentlige liv. Prosjektet består at en rekke ulike aktiviteter og er støttet av EØS-midlene for sosial og økonomisk utjevning i Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet.

I dokumentarfilmen «WE ARE U» møter vi ungdommene Sofia, Danil, Daria, Darii og Myroslava som alle bor i ulike deler av Ukraina. De får sjansen til å skape et prosjekt under mentorene Andriy Golyutyak og Natalia Pasjkovska, som skal fremme innovasjon og gjøre Ukrainas framtid bedre. Samtidig forteller ungdommene om hvordan krigen har påvirket dem, om hvilke drømmer de har og hvordan de vil realisere dem.