Demokratisk sjekkliste for forebygging av samehets

Sjekk ut den demokratisk sjekklista for forebygging av samehets, nå tilgjengelig på fem språk. Listen er laget av fem ungdomsråd gjennom prosjektet Sammen mot Samehets.

Som freds- og menneskerettighetssenter har Wergelandsenteret tro på at dialog, økt kunnskap og økt kontakt mellom grupper kan redusere konflikter, fordommer og negative holdninger mot minoriteter i samfunnet.

For å finne svar på hvordan man kan forebygge samehets, og gjøre det mindre belastende for samer å uttrykke sine meninger og sin samiske identitet, startet EWC og Stiftelsen Narviksenteret prosjektet «Sammen mot samehets» høsten 2023.

Hovedmålet for prosjektet var å styrke ungdomsledere og lokale beslutningstakeres kompetanse og engasjement for å forebygge hatytringer, rasisme og diskriminering mot samer.

Finansiering fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) gjorde det mulig å samle ungdomsråd fra Nordland, Troms, Finnmark, Trøndelag og Innlandet til en felles møteplass hvor rundt 30 delegater fikk kursing i demokrati, dialogteknikker og menneskerettigheter, så vel som samisk kultur og historie.

Prosjektet hadde som forutsetning at ansvaret for forebygging av samehets ligger hos både nasjonal og lokal politisk ledelse, så vel som krefter i det brede sivilsamfunn, og ikke kun samiske institusjoner.

Det Europeiske Wergelandsenteret leverer demokrati- og menneskerettighetsundervisning til land i hele Europa. Nøkkelord er aktiv deltakelse, og læring gjennom dialog. På denne måten bygges kunnskaper, ferdigheter, holdninger og verdier som trengs for å leve fredelig sammen. «Sammen mot samehets»-programmet var modellert etter de samme prinsippene, og prosjektet tok aktivt i bruk øvelser utarbeidet av Wergelandsenteret i samarbeid med Europarådet.

Prosjektet inkluderte studieturer til Karasjok og Narvik. I tillegg til opplæring i dialog og konfliktløsing, fikk de også lære mer om samisk kultur og urfolksrettigheter. De besøkte blant annet Sametinget, og fikk møte representanter for Sametingsrådet, Várdobáiki samisk senter og ungdomsorganisasjonen Noereh.

Et konkret resultat av prosjektet var ei demokratisk sjekkliste med tiltak ungdomsrådene mente kommuner og lokalforvaltning over hele Norge burde sette i verk for å få bukt med fordommer og negative holdninger mot samer. Lista ble utarbeidet under en samling i Narvik i april 2024, og tar form av 20 konkrete tiltak som myndighetsorganisasjoner kan krysse av etter hvert som de har blitt innført.

Eksempler på tiltak er tilgjengeliggjøring av samisk litteratur og kultur, inkludering av samiske perspektiver i beslutningsprosesser, og lokale tilbud som undervisning på samisk.

Last ned lista på norsk, engelsk og tre samiske språk her: