Dette sier deltakerne

Lurer du på hvordan det er å tilbringe tid på Utøya? Eller hva dere kan få ut av å delta på et Demokrativerksted?

Her kan du se hva tidligere deltakere sier etter å ha deltatt på Demokrativerksted på Utøya.

Større forståelse for Utøya som et sted for minne, læring og engasjement

Det jeg tror har endret seg mest er vel synet mitt på Utøya. Jeg har lenge tenkt at det var en ganske “skummel” øy med en mørk fortid, siden jeg ikke hadde hørt noe mer om øya enn 22. Juli angrepet. Det som jeg føler, førte til denne endringen var å høre om og lære om alt øya hadde blitt brukt til, og høre flere historier om øya fra gamle dager.

Elev, deltaker på Demokrativerksted 2020
(Illustrasjonsfoto)

Jeg har også fått en bedre forståelse for hva Utøya en gang var, hendelsen der og hvordan det har blitt håndtert i ettertid. Noe jeg har tenkt mye på i ettertid er hvordan Utøya har gått tilbake til sommerleir og undervisning, men fortsatt minnet det som skjedde der på en helt utrolig fin måte.

Elev, deltaker på Demokrativerksted 2020
(illustrasjonsbilde)

Styrkede demokratiske kompetanser

Har fått øynene mine mer opp for demokrati. Hva demokrati er og hva det har å si for meg som ungdom i samfunnet osv. Jeg har lært at demokrati ikke bare noe sånne «kjedelige» voksne sitter og prater om på stortinget osv. Det er så mye mer

Elev, deltaker på Demokrativerksted 2020
(illustrasjonsfoto)

For meg er det respekten som sitter igjen. Respekten for andre og meningene de har, men også å bli respektert. Spesielt det å respektere andres meninger, uansett hvor uenig man er.

Elev, deltaker på Demokrativerksted 2020
(illustrasjonsfoto)

Før jeg var med på prosjektet var jeg ikke så veldig opptatt av politikk og diskusjoner osv. Måten lærerne tvang oss alle som var med, til å skape en mening og samtidig klare å stå for den gjorde meg veldig engasjert og mer interessert i de tingene jeg tidligere ikke var interessert i

Elev, deltaker på Demokrativerksted 2020
(illustrasjonsfoto)

Styrket tro på egen mestringsevne og mulighet til å gjøre en forskjell

Den endringen som har betydd mest for meg er det med at vi kanskje fikk folk til å tenke over hva de sier til de rundt seg fordi hatprat har blitt en ganske utbret ting bland ungdom og mange får slengt skjellsord etter seg. Derfor synes jeg det er veldig fint at jeg kanskje har vært med på å gjøre en liten endring til det bedre med å ha en aktivitet som hatprat aktiviteten. Det som førte til denne lille endringen, var øvelsene og aktivitetene vi ble introdusert til på utøya som vi igjen holdt for trinnet.

Elev, deltaker 2020
(illustrasjonsfoto)

Den mest betydningsfulle endringen er nok mine egne tanker og forståelse, men også muligheten til at jeg nå selv kan gjøre en forskjell. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger om vårt opplegg rundt hele utøyaprosjektet sammen med de andre trinnene, og å vite at jeg nå er med på å gjøre og skape en forskjell er og har vært veldig betydningsfullt

Elev, deltaker 2020
(illustrasjonsfoto)